Δραστηριότητες

Αρχικά διαβάσαμε το ποίημα, εντοπίσαμε τις άγνωστες λέξεις, στη συνέχεια περιγράψαμε τις εικόνες μου μας φέρνει στο νου μας και στο τέλος ζωγραφίσαμε στο χαρτί με μαρκαδόρους! 

Περισσότερα ΕΔΩ!

Συνεχίζουμε... με το εικονόλεξο

Ο Μενεξές Μια φορά και έναν καιρό....

Περισσότερα ΕΙΚΟΝΟΛΕΞΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΟ:  https://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2016/07/blog-post_6.html

Copyright © Tania Manesi

Νάτη, η άνοιξη προβάλλει

με χαρές κι αγάπες πάλι. Γεια σου, λέλεκα λεβέντη, π' έστησες στη στέγη γλέντι. Γάμοι, κρόταλα κι αντάρα με την Άνοιξη κουμπάρα. Σήμερα το χελιδόνι τη φωλίτσα τους τελειώνι κι αύριο με τη χελιδόνα θα φορέσουν αρραβώνα. Παίζουνε βιολιά τ' αηδόνια και κοτσύφια τα τρομπόνια. Οι γαλιάντρες στα κλαρίνα, στα κρουστά η βατραχίνα. Κούκου! Ο κούκος το λαλεί! μύριους γάμους ευλογεί.

Τα εικονόλεξα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε γλωσσικές δραστηριότητες, σαν έμπνευση για να φτιάξουμε με τα παιδιά τα δικά μας εικονόλεξα και σαν κείμενα για να περιγράψουμε την άνοιξη σαν εποχή.


8. τα χελιδόνια χτίζουν τις φωλιές τους και ταΐζουν τα μικρά τους

2. Διαβάζουμε το παραμύθι "Το λουλούδι που λεγόταν Αρλεκίνος" 

Θέμα του η διαφορετικότητα. Η διαφορετικότητα που αντιμετωπίζει ένα λουλούδι...που το κάνει μοναδικό και ξεχωριστό από τα υπόλοιπα!Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. 


3. πίνακας αναφοράς 

με ρήματα και ουσιαστικά με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμενων προτασιακών δομών, καθώς και 2 φύλλα εργασίας (ένα με έμφαση στη γλωσσα και ένα συνδυαστικό με έμφαση στη γλώσσα και στα μαθηματικά). Το δεύτερο φύλλο εργασίας δίνεται σε δύο μορφές (μία απλή και μία πιο σύνθετη).

5. Ζωγραφίζω την άνοιξη


7. εικονόλεξα & φύλλα εργασίας

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τα εικονόλεξα για να τα εκτυπώσετε

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τα φύλλα εργασίας για να τα εκτυπώσετε


9. 21 Μαρτίου -Χελιδονίσματα


 

«Τα Κάλαντα της Άνοιξης» ή «Τα Χελιδονίσματα»
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.
Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια.
Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη
© 2016 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε